Jeg deler, altså bidrar jeg - om delingskultur blant gründere

 

Daglig leder Fjellflyt AS

Delingskultur vil si å på jevnlig basis dele og spre erfaring og kunnskap mellom mennesker som er åpne for å lære av hverandre på både uformelle og formelle arenaer. Det kan være alt fra personlige møter og dialog rundt lunsjbordet, til foredrag og seminarer.

Delingskultur er det som får et gründerfellesskap som BETA til å gi så store effekter på bunnlinja til bedriftene som det gjør!



Delingskultur starter med å stole på hverandre

En forutsetning for å ha en delingskultur er at det er et gjensidig tillitsforhold mellom den som deler kunnskapen og den som lærer, og et ønske om å innvie andre i sine erfaringer, nettverk og ideer.



Vi formes av personene rundt oss, så enkelt er det!

En ser resultatet av delingskulturen gjennom at verdier, ideer og handlemønster endres når en ny person endrer atferd av å være en del av miljøet.

I Ledernytt 03-2018 kan du lese mer om hvordan vi har utviklet delingskulturen på BETA Coworking space.



Delingskultur i praksis på et coworking space

Husverten jobber for at delingskulturen skal skje både på uformelle og formelle arenaer. 

Fjellgrunder traineeprogram på NRK

Uformelle arenaer:

  • Direkte 1-1, lav terskel for å spørre hverandre om ting og folk tar seg tid til å sette seg ned 20 minutter for å diskutere noe over morgenkaffen. Vi hjelper hverandre uten at det nødvendigvis er den samme personen man får hjelp av selv senere. 
  • I plenum: vi snakker jobb til lunsj, ikke bare "hva gjorde du i helgen". Idémyldringer skjer daglig!
  • Deler dokumenter som artikler, forskningsrapporter og viser hverandre ting på skjermen, på epost og i en lukket gruppe på nett.

Her er det utrolig viktig å si at ting vi diskuterer på huset, blir på huset. Vi kan derfor diskutere konfidensielle ting, for eksempel om noen står foran et strategisk viktig valg. Vi diskuterer selvfølgelig ikke ting som er konfidensielt mellom den enkelte bedrift og kundene deres. 



Formelle arenaer:

Foredragsserien KUNNSKAPSBETA er åpen for lokalt næringsliv og strømmes på nett, der bedriftene på BETA holder foredrag om et tema de har kunnskap om. Du finner opptakene fra noen av direktesendingene på facebook-siden til BETA.

Denne serien har vi fått til sammen med samarbeidspartnere som Sparebank1 Lom og Skjåk og Fjellgründer-prosjektet. Vi har også fra tid til annen frokostmøter med eksterne foredragsholdere og trivelige gründertreff og seminarer med kontorfellesskapet 1724.

Men uansett hvor bra husverten legger til rette, må hver enkelt gjøre en innsats for at delingskulturen skal blomstre. Her får du 3 tips til hvordan du kan bli en bedre coworker - en som jobber godt sammen med andre selvstendige.
Om delingskultur i coworking space i Ledernytt
3 tips til å bli en bedre coworker